1. 假如所諮詢的問題細節難以用文字描述,請致電2779 7922 或 2779 3766(深水埗區)
   / 2781 0983(旺角區)與本會聯絡,以便提供協助,謝謝!
2. 本會以“勞聯權益委員會”帳號回應線上勞工法例問題,其他私人帳號之回應本會概不負任何責任,敬請留意。

418逐個月計?

作者: 向華聖 @, 發表於: 週五, 六月 21, 2019, 16:27 (172天前) @ 陳文健

我係兼職,418係其中一個月滿足咗418條件而有勞工假所以有薪?意思係咪即係逐個月計?

假日薪酬
如僱員在緊接法定假日之前已按連續性合約受僱滿 3 個月,便可享有假日
薪酬。僱主最遲須於法定假日後的第一個發薪日支付假日薪酬給僱員。

你可以返工十年,係某個法定假期,當你宣稱係有錢有隻時,就需要數返轉頭去驗證,回顧返你之前係唔係已經「連續性合約受僱滿 3 個月」

記住,原文係「按連續性合約受僱滿 3 個月」,而唔係「按連續性合約『連續』受僱滿 3 個月」

法例上點樣去屆定一個月,係30日定係31日,係唔會咁寫的。但係,係通知期條文入面有講

6.以通知終止合約的情況

(4)就本條而言,月 (month)指由發出終止僱傭合約通知之日起計,或由僱傭開始之日起計(視屬何情況而定),至下個月份同一日的前一日終結時的一段期間,如下個月份並無同一日,或如發出通知或僱傭開始之日為一個月的最後一日,則至下個月份最後一日終結時的一段期間。


完整帖子:

 主題RSS Feed

powered by my little forum