1. 假如所諮詢的問題細節難以用文字描述,請致電2779 7922 或 2779 3766(深水埗區)
   / 2781 0983(旺角區)與本會聯絡,以便提供協助,謝謝!
2. 本會以“勞聯權益委員會”帳號回應線上勞工法例問題,其他私人帳號之回應本會概不負任何責任,敬請留意。

無薪假期扣糧

作者: Tsoi @, 發表於: 週一, 六月 10, 2019, 11:05 (69天前)

你好,

這是我投身社會幾年後, 首次遇到的問題. 在之前的公司並沒有遇過, 更不會扣星期六日.

本人於19年6月3日入職, 簽合約前向公司交代了在同月的20-27日要no pay leave (NPL), 公司亦同意了我的申請.
到遞交了申請表去HR後, HR回電並告知NPL內的星期六及星期日都是無薪.

簽合約時, HR表明平時上班都是星期1至星期五, 如星期六要外出工作的話, 公司會安排補假或其他安排, 但我這個位置其實不需要星期六工作.

對於自己還未過試用期/ 不是持續性員工, 扣除星期六都選擇性理解, 但公司合法扣除星期日的人工嗎?

如同上, 假設我過了試用期, 要申請年假(annual leave), 也要連同星期六日嗎?

謝謝解答.

無薪假期扣糧

作者: Char @, 發表於: 週一, 六月 10, 2019, 11:37 (69天前) @ Tsoi

根據僱傭條例:
(https://www.labour.gov.hk/tc/public/pdf/wcp/ConciseGuide/04.pdf)
"休息日薪酬
休息日屬有薪或無薪,應由僱主和僱員雙方協定。"

意思是例假可以是有薪,亦可以是無薪,
僱主須於僱傭合約中寫明.

無薪假期扣糧

作者: Tsoi @, 發表於: 週二, 六月 11, 2019, 13:21 (68天前) @ Char

公司letter of appointment得一張紙, 我都唔敢肯定係咪合約, 絕大部分要有既資料都冇list out,要refer staff handbook.

之後有一張B5 size既紙寫左working hours, rest day, holiday,

Working hours就星期一至星期五
Rest day就係星期日
holiday就公眾假期

咁我no pay leave請左20-27, 冇返夠數所以星期六日就要扣錢?

定係我分開兩次申請, 唔包括星期六日, 就唔洗扣?

主題RSS Feed
powered by my little forum